Domeinnaamfraude en andere wanpraktijken op hostinggebied.

Bijna iedere ondernemer krijgt er vroeger of later een keer mee te maken: (een poging tot) oplichting op het gebied van internetdiensten, online marketing abonnementen of hostingpakketten. Heel vervelend, en schandelijk dat dit gebeurt. Want je moet als ondernemer maar nét weten welke facturen echt zijn en welke fake. En dat blijkt soms verdomd lastig!

Hieronder licht ik enkele vormen van deze soorten fraude op, en vertel ik je wat je kunt doen wanneer je dit tegenkomt.

 

Domeinnaamfraude

Ik ontvang ze ook wel eens: e-mails met de “urgente” boodschap dat iemand anders heeft geprobeerd de .com, .eu, .info (of welke andere extensie dan ook) van jouw domeinnaam te kopen. Deze partij heeft dit (wauw, wat aardig!) voor jou weten te voorkomen door dit domein tijdelijk on hold te zetten en eerst aan jou aan te bieden. Je moet dan wel snel beslissen, en natuurlijk kost het flink wat centen, maar dan heb je ook wat! En vergeet niet: snel handelen, want anders gaat de concurrentie er met jouw naam vandoor!

Halt! Stop! Ga NIET in op deze voorstellen. Recent is een bedrijf dat op deze manier zaken doet aangeklaagd, op basis van het feit dat de dreiging door het bedrijf zelf verzonnen is en de gesloten overeenkomsten zijn daarom niet geldig, omdat er daardoor sprake is van schijnurgentie en daarmee acquisitiefraude (artikel nu.nl).

Er is geen concurrent die jouw naam wil hebben, het bedrijf heeft dit domein zelf gekocht en probeert het nu met een smoes voor veel meer geld aan jou door te verkopen. Laat je niet op de kast jagen en vraag jezelf af: is deze domeinnaam echt belangrijk voor je en voor jouw bedrijf? Waarschijnlijk niet, anders had je ‘m zelf al vastgelegd, toch?

Mocht je nu wel in paniek raken en dit domein willen hebben? Kijk bij je huidige hostingpartij of het domein nog beschikbaar is (soms koopt de frauduleuze partij het domein namelijk nog niet voor jij toe hebt gehapt) en koop het voor een paar euro per jaar. Is het domein niet beschikbaar omdat de frauduleuze partij het heeft gekocht: wacht dan een jaar. Vaak komt het domein dan weer vrij en kun je het alsnog kopen na een jaar.

 

Factuur domeinnaam en hosting

Elke paar maanden worden er ook een aantal “nota’s” rondgemaild door bijvoorbeeld de partij NL Domein Host. Zij sturen willekeurige ondernemers een nota voor domeinhosting, domeinregistratie en doorlink services. Bedragen verschillen van €80,- (waar een aantal jaren geleden mee begonnen werd) tot facturen van €175,-. Blijkbaar was het lucratief en hebben ze de prijzen dus verhoogd. Het lijkt er op dat je een factuur krijgt waarbij je moet betalen voor de jaarlijkse hosting van je website en je domeinnaam. Klinkt heel plausibel. Maar let op: in de kleine lettertjes staat dat het slechts om een aanbieding gaat, en niet om een daadwerkelijke factuur. Wanneer je betaalt stem je in met het abonnement en de algemene voorwaarden, en zit je vast aan een veel te duur pakket. De manier waarop deze partij te werk gaat is heel naar, alles ziet er uit als een factuur en alle gegevens kloppen. Maar pas als de kleine lettertjes worden gelezen, blijkt dat je helemaal niet verplicht bent te betalen, en dat het “slechts een aanbieding is”. Je bent dus zeker niet de eerste als je dit gewoon blindelings betaalt. En dat is niet raar: dit zijn geen zaken waar je dagelijks mee handelt en waar je wellicht geen verstand van hebt.

Advies: Betaal niet! Krijg je een dergelijke factuur binnen, bekijk dan altijd wie deze factuur verstuurt. Zorg dat je weet wie jouw hostingpartij is en wanneer deze factureert. En weet je dit niet: vraag het dan aan degene die jouw website heeft gebouwd en beheert. Twijfel je? Google even de bedrijfsnaam op de factuur. Wanneer het geen zuivere koffie is, vind je hier vaak al voldoende informatie over om deze inschatting te maken.

 

Online marketing diensten (abonnementen)

Helaas zijn er ook een grote groep online marketingbureaus actief die diensten aanbieden om je zichtbaarheid te verhogen, meer bezoekers te genereren, je naam op hun website te tonen, links voor je te regelen (goed voor je SEO) en andere aanverwante zaken. De kosten? Variërend van €35,- tot €150,- euro per maand. Aanvoerder en bekende in deze lijst is de telefoongids.com. Niet te verwarren met de telefoongids.nl (welke geen frauduleuze partij is, maar die wel dit soort diensten aanbiedt). Telefoongids.com maakt willens en wetens misbruik van deze naam en pleegt (vaak agressieve) telefonische acquisitie. Aan de telefoon wordt je een hele rits diensten aangeboden, en voor je het weet heb je mondeling toegestemd met een abonnement. En als je uiteindelijk probeert onder het aangegane abonnement uit te komen, geeft de partij niet thuis.

Advies: Ga niet met deze diensten in zee voor je zeker weet wat ze je bieden, wat ze voor je gaan doen, welke prijs ze hiervoor vragen en welke resultaten je mag verwachten. Vraag altijd om een offerte op papier of via mail en geef aan dat je dan pas overgaat tot het tekenen of niet tekenen. Beslis niet aan de telefoon.

Beter is om het bedrag dat je per maand moet betalen voor deze diensten te besteden aan een goede training, opleiding of advies, waarmee je het (met beter resultaat) zelf kunt doen of laten doen door een professional.

 

Hopelijk kom je bovenstaande diensten niet gauw tegen, maar mocht je er mee te maken krijgen dan weet je nu wat je te doen staat.

Hang op, klik weg en bel je marketeer! 😉

 

 

 

Pine online gebruikt cookies. Accepteer de cookies om de website te kunnen gebruiken. Lees waarom en welke cookies we gebruiken in onze Cookie en privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten