Nee, het plaatsen van een like, share en win actie op Facebook, waarbij een like en deelactie verplicht zijn om te winnen mag niet. Dit is tegen de regels van Facebook.

Je ziet ze vast regelmatig voorbij komen, berichten met: “like deze pagina, deel het bericht en maak kans op….”

Het lijkt een mooie manier om meer volgers te krijgen en het bereik van je pagina te vergroten. Maar het mag niet! Let hier dus mee op!

 

Tegen het beleid van Facebook

Facebook wil niet dat je like, share en win acties gebruikt om meer volgers voor je pagina te krijgen of om je bericht meer organisch bereik te geven. Waarom niet? Simpel: je probeert hiermee om geforceerd meer volgers voor je pagina te krijgen en je bericht viral te laten gaan, zonder dat dit écht een viral bericht is. Wanneer je echt een product weg wilt geven, puur om het weggeven, moet liken en delen geen vereiste zijn (je product zou immers zo goed moeten zijn dat mensen je automatisch willen volgen). Ook probeer je op deze manier gratis je bereik omhoog te krikken, terwijl Facebook hier ook hele goede betaalde opties voor heeft door middel van adverteren. Je onthoudt Facebook met een dergelijke actie inkomsten, en daar houden ze niet van.

 

Volgers zonder waarde

Naast dat het dus niet mag, moet je je afvragen of je überhaupt wel een like, share en winactie moet willen op je pagina. Je zult zien dat als de potentiële prijs aan slaat, je er in korte tijd een hoop volgers bij kunt krijgen. Maar of dit ook de volgers zijn die je wilt hebben voor jouw bedrijf? Stel, je bent een lokaal tuincentrum, en door je like, share en winactie krijg je er een berg volgers bij verspreid over het hele land. Zijn deze mensen ooit bij je geweest? Waarschijnlijk niet. Gaan deze mensen alsnog ooit bij je kopen? Waarschijnlijk niet. Wat heb je dan aan deze likes? Helemaal niets. In het ergste geval doet het op de lange termijn alleen maar kwaad, want wanneer je een grote hoeveelheid volgers hebt, maar weinig reacties of likes op je berichten, zal Facebook jouw informatie als oninteressant inschatten (omdat niemand reageert) en kan je bereik alleen maar lager worden. Waardoor je de mensen die wél bij je in de buurt zitten ook niet meer bereikt.

 

Straf

Wanneer Facebook merkt dat je een dergelijke actie hebt lopen op je pagina hoeft er niet persé iets te gebeuren. Maar je loopt de kans dat Facebook je bereik afknelt in de toekomst (als straf krijgen je volgende berichten veel minder bereik) of zelfs dat je pagina per direct wordt geblokkeerd. Weg met je volgers dus.

Het kan zijn dat je er mee wegkomt, maar mijn advies is: Niet doen!

 

Alternatieven

Wat kun je dan wel doen om meer bereik te krijgen? Je mag gerust een keer een product weggeven of verloten onder mensen die reageren. Je mag vragen om een like, of vragen om een share, maar het moet geen verplichting zijn om te kunnen winnen. Stel dus bijvoorbeeld de vraag: Aan wie zou jij deze mooie bos bloemen willen geven? Of: zou jij dit leuke theeservies willen winnen, laat dit dan weten in de reacties! Je vraagt mensen dan om een reactie, maar stelt het niet verplicht. Daarbij zullen er juist door het zien van jouw product of pagina, er ook mensen zijn die je pagina gaan liken. En dan omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn. Die zijn dus veel waardevoller!

Pine online gebruikt cookies. Accepteer de cookies om de website te kunnen gebruiken. Lees waarom en welke cookies we gebruiken in onze Cookie en privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten