De afgelopen dagen is er weer een nieuwe actie rondgegaan op Facebook: gratis Efteling kaartjes krijgen in ruil voor het invullen van een paar vragen. De Efteling is is een fantastisch park, maar de kaarten zijn prijzig. Twee of vijf gratis kaarten is dan wel een hele mooie deal toch?

Een beetje té mooi?

Op internet geldt eigenlijk altijd: lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook. Gebruik je verstand: de Efteling, een park wat dure kaarten verkoopt en hiermee duizenden bezoekers naar het park weet te halen, zou dan “ineens” zomaar gratis kaarten weggeven…. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren!

 

Wat gebeurt er als je klikt?

In dit specifieke geval weet ik niet zeker wat er gebeurt wanneer je deelneemt aan de actie. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos: je infecteert je pc of telefoon met een virus, je Facebook account kan worden gehackt (er worden dan namens jou berichten verstuurd, zonder dat je dit zelf hebt gedaan) of het is gewoon een geval van gegevens verzamelen die kunnen worden doorverkocht aan bedrijven die er kwaad mee willen. Wat er ook met deze informatie wordt gedaan: bad news is het altijd.

 

Wat kun je er tegen doen?

Doe vooral niet te snel mee aan een dergelijke actie. Kijk eerst even kritisch naar het bericht: komt het daadwerkelijk van de officiële Facebookpagina van het bedrijf? Wanneer het wordt gedeeld door sites die namen hebben als “gratis winspelletjes” of andere soortgelijke namen is het vaak al onzin. Kijk daarnaast ook kritisch naar wát er wordt weggegeven. Zou de Efteling een korting van een aantal euro aanbieden als dank voor het invullen van een enquete op de website zelf, dan zou dit een prima echte actie kunnen zijn. Maar zomaar gratis kaarten weggeven voor niets (of in dit geval een slappe enquete met drie vragen) zal niet snel gebeuren. Check eventueel ook de website van het bedrijf dat de actie aanbiedt: een dergelijke actie zal ook altijd op de website van het bedrijf staan en daar worden aangeprezen. Is dit niet het geval, wordt er op de Facebook pagina en de website van het bedrijf niets vermeld? Dan niet meedoen!

 

Gratis iPad, MacBook of auto…

Ook dit soort win acties komen regelmatig voorbij op ieders tijdlijn. Zo kun je een gloednieuwe iPhone winnen (1 van een stapel van 50) omdat er te veel besteld was/ de verpakkingen open zijn geweest/ er een stofje op zit. Onzin natuurlijk! Geen bedrijf geeft zomaar gratis spullen weg. En al helemaal niet 50 iPhones van €800,-! Dat zou betekenen dat een Facebook pagina “zomaar” voor de lol even €40.000,- aan spullen weg zou geven. Terwijl een te veel bestelde iPhone alsnog gewoon kan worden verkocht. Hetzelfde geldt voor MacBooks, auto’s en andere dure spullen. Niets van die waarde wordt zomaar gratis weggegeven. Hoe leuk het ook zou zijn als dit wel zo was, het is nep. Wanneer je het bericht deelt, liked of er op reageert wordt jij geregistreerd door die pagina’s en kunnen zij die gegevens gebruiken om andere advertenties op je af te vuren of om je gegevens door te verkopen. Eerder schreef ik al dit blog over like farmers en foto’s van zieke kinderen. Dit is hetzelfde verhaal. Helaas….

 

Pine online gebruikt cookies. Accepteer de cookies om de website te kunnen gebruiken. Lees waarom en welke cookies we gebruiken in onze Cookie en privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten